Kanelbullens dag

På måndag (den 4 oktober) är det dags för kanelbullens dag.

Kanelbullens dag startades den 4 oktober 1999 för att fira att hembakningsrådet fyllde 40 år. Bara några år senare infördes den i den svenska almanackan.
Idag vet de allra flesta vad kanelbullens dag är för något och nästan alla äter faktiskt en kanelbulle just den här dagen.
Det ska jag själv också göra.

Många olika affärer och restauranger bjuder på kanelbullar just denna dag. Bl.a IKEA.

Själv tycker jag det är en fantastisk dag.
Jag älskar kakor (men måste skärpa mig med detta) och jag tycker det är lika roligt med sådana här små dagar som firas. Alla blir på något sätt glada av det.

Så för er egen skull.
Missa inte denna underbara dag.
Om du inte äter kanelbullar själv.
Varför inte överraska en nära vän med en stor kanelbulla.
Jag lovar, det kommer uppskattas.




Bildkälla

Recept på kanelbullar

Tid: ca 2 timmar
ca 25 st

Ingredienser:

Deg:

  • 25 g jäst för söta degar
  • 75 g smör eller margarin
  • 2 ½ dl mjölk
  • ½ dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 tsk malen kardemumma
  • ca 7 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 50 g margarin eller smör
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk kanel

Pensling:

  • 1 ägg

Garnering:

  • pärlsocker

Utrustning du behöver:

  • 25 st bullformar´

Utrustning som är bra att ha:

  • köksmaskin

Gör så här:

Smula ner jästen i en degbunke.

Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader.

Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.

 

Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt.

 

Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker och kanel.

 

Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter.

 

Vispa upp ägget med vanlig visp och pensla försiktigt på bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.

 

Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200 grader i 10-12 minuter.

källa


Kommentarer
Postat av: Hanna

Hallå där! Jag tänker inte komma med en såndär kommentar som "fin blogg" som alla andra, när jag inte ens läst den, men jag skulle bara kika in och kolla om du skulle vilja vara med i helgens blogg? Anmäl dig isnf nu på min blogg :)!

Ha en fin fredagskväll!

2010-10-01 @ 16:36:51
URL: http://hanshen.blogg.se/
Postat av: Lizette

SV: okej, vad bra!

2010-10-03 @ 12:49:01
URL: http://lizettesfoto.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0